vrijdag 30 september 2011

Rome dag 4

Om maar even te beginnen waar we gisteren eindigden. Met Désiree ging het vanmorgen wel weer beter. Nog wel klein beetje hoofdpijn, maar die was naar het ontbijt verdwenen. Marc had de laatste dagen wat last van de keel, en nu begonnen ook de oren vervelend te doen. Het lijkt op een beginnende verkoudheid. Wellicht met dank aan al die fijne airco zo her en der.
Net als de afgelopen dagen zijn we ook vandaag weer rond tien uur vertrokken uit Ottavia. Deze keer zijn we vlak bij de Sint Pieter overgestapt op de metro om richting Piazza del Popolo te gaan. Hier staat één van de vier basilieken die Rome rijk is. Volgens de reisgids was het een bijzondere kerk, echter vonden wij dat nogal tegenvallen. Dus na een kort rondje zijn we weer opgestapt.
Het volgende punt op de route die we nog van plan waren was de San Clemente. Hier zouden resten uit 2000 jaar opgegegraven zijn. Echter kwamen we op onze route eerst lang een van de andere drie basilieken, de San Giovanni. Deze kerk was erg groot en fraai opgezet. Binnen zijn diverse beelden van al de apostelen en een tombe van één of andere paus. Ook was deze kerk weer flink belegt met (blad) goud. Hier heeft Désiree een rozenkrans gekocht waaraan afbeeldinkjes bevestigd zijn van al de vier basilieken in Rome.
Vervolgens zetten wij onze wandeling voort richting de San Clemente. Daar om half één aangekomen kwamen we tot de ontdekking dat ze siësta hadden van 12 tot 15 uur. Dat schoot dus lekker op. Gezien de ervaringen op eerder dagen besloten we een bankje op te zoeken in een park, in de schaduw, en een lekker (water)ijsje te nemen.
Na een tijdje zijn we iets verder gelopen naar het Coloseum, om daar verder van onze siësta te genieten op een steen, aan de schaduwzijde van het bouwwerk. Tegen een uur of half 3 waren we van plan om even een tussendoortje te eten. Echter de broodjes rond het Coloseum waren duur en zagen er niet lekker uit. We besloten om even de metro te pakken naar het Termini station, om daar bij de McDonalds een bak sla te halen. Echter was het bij de Mac zo druk, dat we besloten maar niet te blijven hangen op zoek naar een plek om de sla op te eten, maar de twee bakken in de tas te doen en weer terug te gaan richting Coloseum om daar op ons vertrouwde stekkie de sla burgermeester te maken. Vele mensen liepen verlekkerd kijkend langs terwijl zaten te genieten.
Tegen vieren zijn we wederom richting de San Clemente getogen. De kerk an sich viel ons een beetje tegen. Dit zal wel komen doordat we al veel mooiere hadden gezien. Bovendien was het ook fijn dat je nergens foto’s van mocht maken. Hebben we wat te verbergen?
Vervolgens wilden we toch eens kijken wat er onder de grond te zien was. Dit bleek € 5,- pp te kosten. Terwijl in onze paar jaar oude reisgids nog € 3,- vermeld stond. Echter we besloten het toch maar te doen. Duidelijk werd dat Rome uit verschillende lagen is opgebouwd. Bovenop (de restanten van) een oud gebouw werd weer een nieuw gebouw neergezet. Beetje bij beetje heeft men dat in deze kerk, of beter onder deze kerk, blootgelegd. Fraaie oude mozaïeken vloeren en fraai fresco’s zijn teruggevonden. Tevens is er een “huis” uit de eerste eeuw na Christus gevonden op een diepte van ik schat 10 meter. Dit huis is heden ten dage dus nog steeds het fundament van de huidige kerk.
Omdat Désiree toch nog wat winkels wilde zien, zijn we nadat we waren uitgekeken in de kerk waar naar het Termini Station gegaan. Hier ligt een winkelcentrum onder de grond. Désiree was al een lange tijd op zoek naar een goed passende bh, en warempel hier vond ze er één. Het heeft ongeveer een half uur geduurd voordat de winkelmedewerkers aankwamen met iets wat goed paste. Teven had ze 3 onderbroeken van een of ander speciaal stofje. Deesje helemaal blij.
Vervolgens zijn we via de Via Nazionale richting het Piazza Venezia gelopen. Dit is ook een straat waar nog vele winkels aanzitten. Inmiddels was het rond zevenen en gingen we op zoek naar een restaurant om te eten. We kwamen bij een trendy zaak terecht vlak bij het Piazza Venezia. Buiten werd geadverteerd met eten en drinken voor samen een tientje. Binnen bleken dit meer een soort voorafje te zijn. Echter wij zaten goed en besloten hier toch te eten. Het bleek een viersterren hotel te zijn. Wij wilden een pasta en een pizza, toen zei de kelner dat we dan beter beneden aan de bar konden gaan zitten omdat het daar goedkoper was. Echter wij vonden het wel gezellig en zijn blijven zitten. Désiree had een pizza funghi (champignons) en Marc had een pasta carbonara. Beide was echt heel erg goed. De prijs viel ons uiteindelijk ook nog wel mee, temeer omdat de aardige kelner de servicekosten (wie verzint het?) achterwege liet. Dus was er zelfs nog budget over voor een kleine fooi.
Na het eten zijn we via het Piazza Venezia, waar het nationaal monument staat, gelopen. Een zeer imponerend bouwwerk. Vervolgens tussen de ruïnes van de oude stad door weer richting metrostation Coloseum, om vervolgens van Ostiënse de trein weer terug te pakken naar Ottavia.
Om tien uur waren we binnen in een compleet schone kamer. Blijkbaar is donderdag de dag dat hier de kamers worden schoongemaakt. Désiree is vrijwel meteen gaan slapen en ik doe dat zo ook als ik klaar ben met deze blog.
Wat we morgen precies gaan doen weten we nog niet. Heel misschien nog de Sint Pieter bezoeken, maar dan alleen als het niet te druk is. Anders doen we dat een volgende keer als we in Rome zijn, want in tegenstelling tot andere steden waar we geweest zijn, zijn we hier nog niet uitgekeken. Wat we precies hebben gedaan de laatste dag, alvorens we naar het vliegveld vertrekken, lezen jullie morgenavond vanuit Den Helder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten