woensdag 28 september 2011

Rome dag 3 - Oude Rome

Vanmorgen zijn we weer op tijd opgestaan, van het uitslapen is derhalve niets gekomen. Na het ontbijt zijn we richting het station gelopen om richting het antieke Rome te gaan. Eerst eens stuk met de trein, het laatste stukje met de metro. Recht tegenover het Coloseum zijn we uitgestapt. 

Omdat wij al gelezen hadden dat het bij het Coloseum erg druk is om kaartjes te kopen, zijn we richting Forum Romanum gelopen. Ook hier stond een behoorlijke rij. Echter met een minuut of 5 a 10 hadden we ons combinatieticket voor het Forum Romanum/ Panantijn en het Coloseum te pakken. 

Vervolgens zijn we het Forum Romanum ingewandeld. Op zich zijn het hier vooral ruïnes wat te zien is. Wel is er een goede indruk te krijgen van hoe het er vroeger uit moet hebben gezien: Indrukwekkend. Echter is er van die glorie weinig bewaard gebleven. Bovendien stonden er in het “park” nergens informatiebordjes die één en ander verduidelijken. Er was we een gids te koop, of een soort mp3 speler met uitleg, echter dit was schreeuwend duur. Met behulp van onze reisgids hebben we ons toch een aardig beeld kunnen schetsen van hoe het vroeger geweest moet zijn. 

Uiteindelijk hebben we zo’n drie uur in het park rondgelopen en her en der even uitgepuft van de warmte. Dat we er zo lang over gedaan hebben kwam ook door het heuvelachtige terrein, wat in de hitte niet heel erg prettig lopen is. We moeten er niet aan denken dat we hier in de hoogzomer waren! 

Het was inmiddels al ruim over de helft van de middag en we begonnen trek te krijgen. We besloten om door te reizen met de metro naar het Centraal Station, om daar in de buurt wat te eten. Ons idee was om hier ons avondeten te nuttigen. We liepen langs diverse pizzeria’s maar bij elke was er wel wat mis in Marc’s en of Désiree haar ogen. Uiteindelijk kwamen onverrichter zaken aan bij een metrostation. We besloten terug te gaan naar het Coloseum om daar iets te eten te zoeken. 

Bij de uitgang van het metrostation zat een pizzeria. Voor € 8,90 bood deze een pizza aan met een flesje drinken. Dit leek ons dan maar een alternatief. Morgen gaan we wel weer in het echte centrum van de stad op zoek naar iets te eten. De pizza was eigenlijk niet te eten, en werd geserveerd op een plastic bord. Bovendien leek het meer op een opgewarmde pizza uit de supermarkt dan een pizza zoals je hem in Italië verwacht. Wij waren dan ook niet van plan om de volle prijs te betalen, echter er viel niet te onderhandelen met de mevrouw in de bediening. Ze wilde er zelfs de politie wel bij halen die aan de overkant van de (drukke) straat aan het surveilleren waren. De agenten vertelden ons maar te betalen, omdat het eenmaal zo hoort. Maar toen de bediening wegliep zeiden ze ook dat het eten daar erg slecht was. 

Na het eten zijn we naar het Coloseum zelf gegaan. Désiree had niet echt veel puf om de trappen te bedwingen en bleef beneden. Marc ging (uiteraard) wel het hele Coloseum rond. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de stad, en over het vroegere podium. Toen Marc het hele Coloseum rond was en zich weer bij Désiree aansloot was de bedoeling om nog een wandelingetje te maken tot het zou gaan schemeren, zodat er nog weer wat nachtfoto’s gemaakt zouden kunnen worden. 

Echter was Désiree niet meer in de toestand dat ze nog zin had. Ze wilde liever naar huis. Ze had hoofdpijn, misselijk en duizelig. Marc’s eerste gedachte was een zonnesteek, en Wikipedia bevestigde dit. Blijkbaar had Désiree door de dag heen toch niet genoeg gedronken, ondanks dat je overal in de stad water kunt tappen. Resumerend kwam ze op een hoeveelheid van net aan een liter. Terwijl Marc er al ruim twee liter op had. 

Nu is het aan Désiree om haar vochttekort weg te werken en op tijd te gaan slapen, zodat ze zich morgen hopelijk weer beter voelt. 

Voor morgen staan geen echte specifieke dingen op de kalender. Désiree heeft gelezen over een aantal erg mooie kerken, die wellicht het bezoeken waard zijn. Als het niet te druk is bij de ingang willen we ook de Sint Pieter bezichtigen. Verder zijn er nog een aantal plaatsten die we graag op de foto willen zetten, dan wel overdag, dan wel in het donker. 

Gezien Désiree niet erg geïmponeerd was door de ruïnes, weten we nog niet of ons plan om de laatste ochtend naar Ostia Antica te gaan wel zo geschikt is. Dit is een “stad” van 2 bij 1 km met overblijfselen uit de Romeinse tijd. In dat geval hebben we ook nog de halve vrijdag om dingen in de stad te bezichtigen.
Morgen lezen jullie wel wat wij precies hebben gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten