dinsdag 27 september 2011

Rome dag 2 - Centrum


Vanmorgen hebben we rond half negen ontbeten. De heer des huizes wilde ons een plezier doen, maar begreep ons van geen kant. Hij kon geen woord Engels. Dit terwijl ons gisteren is verteld dat hij de mailtjes zou hebben beantwoord, logica is er niet. Het ontbijt bestond uit allerlei zoete cakejes en koekjes. Er was echter ook brood (om te toasten), beschuit en crackers. Qua beleg was het wel beperkt tot zoetigheid, jam, chocopasta en zelfs pindakaas. Verder waren er koffie, thee, espresso, vruchtensap, melk en yoghurtjes. Op zich dus weinig op aan te merken.

Na het ontbijt hebben we de trein van iets voor tien richting centrum genomen. We zijn uitgestapt bij het station Sint Pieter. Dit was dicht bij Vaticaanstad en vanaf hier konden we makkelijke het centrum inwandelen. Op het Sint Pieterplein was het al aardig druk toen wij er overheen liepen. Vandaag was echter niet onze dag Vaticaanstad, dus het bleef nu alleen bij een wandeling van A naar B. Aan de andere kant het plein verlatend hebbend, zijn we richting Castello Sant Angelo gelopen. Het is een op zich niet heel fraai gebouw, maar hier konden we wel de brug over richting het centrum van de stad. Hier hebben we ook even op de brug gezeten om mensen te kijken, die er in grote getale langs kwamen. 

Vervolgens zijn we door smalle straatjes gewandeld en kwamen we lang vele boetiekjes, restaurantjes en galerieën op het Piazza Nuvona aan. Dit schijnt één van de mooiste pleinen van de stad te zijn. Er staan op het plein drie fonteinen en het wordt omringt door vele prachtige gebouwen. Ook niet onbelangrijk, er stonden ook vele bankjes waar je lekker kon zitten en genieten van de omgeving, het weer en de mensen. Een bandje van drie muziekanten zorgde bovendien voor een lekker achtergrondmuziekje. Tevens waren er op het pleinen diverse kunstenaars die hun tekeningen aanboden. Aan de authenticiteit twijfelen we echter sterk. 

Na een uur op het Piazza Nuvona te hebben gezeten zijn we lang de senaat richting het Pantheon gelopen. Dit is één van de weinige Romeinse bouwwerken die volledig in tact zijn gebleven. Het is gebouwd als tempel voor de Romeinse goden, echter is het nu in gebruik als, hoe kan het ook anders in Italië, katholieke kerk. Vooral de koepel en de pilaren zijn indrukwekkend. 

Inmiddels was het een uur of twee, en vonden we het tijd om wat te gaan eten. We stonden in dubio of we een (toeristen) menu namen of gewoon een bord pasta. Met in het achterhoofd dat we voor de avond nog niet waren voorzien kozen we er voor een allebei een lasagne te nemen. Dit was een behoorlijk portie. Met het geld dat we over hadden konden we later op de dag nog iets anders nemen, in plaats van naar de supermarkt te gaan voor brood en beleg. 

Op weg naar de Trivi fontein kwamen we lang een hele grote kerk. Van buiten was deze imposant, maar van binnen nog meer. Wat een pracht en praal. Duidelijk is wel waarom er kritiek is op het katholieke geloof, want dit was wel erg overdadig. Wij hebben nog geen idee wat de Sint Pieter ons te brengen heeft. Wij zijn benieuwd of dit nog overtroffen wordt. Waarschijnlijk gaan we niet naar de Sixteinse kapel, aangezien deze onderdeel uitmaakt van het Vaticaanse museum, waar een hoge toegangsprijs voor geld. Gezien we allebei niet veel met kunst hebben is het voor ons jammer geld. Echter in de Sixteinse kapel schijnt echt een meesterlijke schildering te zijn. Deze gaat ons dus voorbij. 

Vervolgens kwamen we bij de Trevi fontein. Een prachtig bouwwerk, echter wij vonden het niet echt de moeite waard om hier uren bij te blijven zitten. Wij zijn doorgewandeld richting de Spaanse Trappen. Ook hier was het weer erg mooi. Dit bevind zich in het deel van de stad waar de dure merken zich verzamelen, en derhalve is het weer leuk om mensen te kijken die hier wel komen om te kopen. Op de trappen zelf hebben we ook een tijdje gezeten om gewoon te relaxen. 

Via het Piazza Popolos kwamen we in een normalere winkelstraat terecht. Hier zaten verschillende winkels die ook in Nederland bekend zijn. Zelfs een H&M. Het was inmiddels tegen half 7 en we vonden het tijd om na te denken over het eten dat we wilden nuttigen. Ons idee was om ergens een salade te nemen. Omdat Désiree altijd gek is van de salades van de McDonalds, hebben we deze opgezocht. Hier hebben we beiden een Cesarsalade besteld, met een beker drinken. De Mac was gevestigd in de buurt van de Spaanse trappen, en nu wilden we in het inmiddels donker, weer terug naar het station bij de Sint Pieter. 

Via diverse punten die we ook eerder op de dag al hadden gezien zijn we teruggelopen naar het station. Onderweg nog een flink aantal foto’s (geprobeerd te) gemaakt, van Rome bij nacht. Tegen 10 over 9 kwamen we op het station en moesten we nog even wachten op de trein. Uiteindelijk was het ongeveer tien uur dat we weer bij ons B&B binnen stapten. Désiree is vrijwel meteen naar bed gegaan en ik ga dat ook doen na het publiceren van deze blog.

Morgen staat het oude Rome op de kalender. De bedoeling is om te beginnen bij het Piazza Venezia en dan richting de (ruïnes van de) oude stad. Hoe we dat vonden lezen jullie morgen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten